Wat gaat de zomer toch snel voorbij 2017
Na de prachtige, droge meimaand met helaas erg koude nachten volgde een eveneens droge juni.
Veel nachtvorst schade aan blauwe en witte regen terwijl ook veel bloemknoppen van de goudenregen niet tot bloei gekomen zijn. Nog nooit meegemaakt.
Ook niet dat de borders en het gazon al om water vroegen zo vroeg in het seizoen, dus beregenen!
Door de warmte en droogte zijn veel planten lager gebleven dit jaar, gedrongener gegroeid.
Niet erg natuurlijk, vroeg om minder te steunen.
Wel bijzonder was dat veel borderplanten vroeger en langer bloeiden dan gebruikelijk waardoor nieuwe combinaties te zien waren. Dat is dan het leuke van zo’n vroege warme en droge periode.
Juli en augustus was de tijd van bijhouden, randjes knippen en op het laatst ook terugknippen om herbloei te bevorderen. Bij de salvia’s en de nepeta is dat normaal gesproken altijd zeer dankbaar.
Het Alhambraplein is dan ook nog steeds paarsblauw gekleurd door de nepeta die volop bloeit. En ook in de rozentuin is nog steeds veel nabloei.
Toch komt het najaar ; herfst dichterbij. Begin september, toen we allemaal uitkeken naar die prachtige nazomer zoals we die vorig jaar hadden viel erg tegen.
Fris met soms veel wind en regen, het was erg najaarsachtig. Niet alleen voor ons,ook voor de tuinen, het lijkt dan wel of de regen de kleur meeneemt.
Gelukkig zijn er nog een paar mooie warme dagen vanaf half september geweest, maar dat schijnt nu toch klaar te zijn. Vanaf begin oktober storm en regen, een staartje van de orkaan.
Dan zullen de laatste eikels wel van de bomen zijn; nog 1 keer de parkeerplaats schoonmaken voor de winter.
Wat doen we nu in de Kijktuinen? Nalopen of alles goed verlopen is afgelopen seizoen. Nieuwe planten beoordelen of die ingevoegd kunnen worden. Mindere plekken, dus plekken waar de planten achteruit gegaan zijn of slechter gegroeid hebben beoordelen en een verbeterplan maken.
En natuurlijk zaaien, zaden verzamelen, nog wat stekken en vermeerderen van planten tbv de winkel.
Zo, net terug van de laatste rondgang met Hennie door de borders.
De nabloei van salvia en vooral campanula was heel slecht dit jaar. Maar, hoe belangrijk is het invoegen van dahlia’s. Nog steeds volop kleur, evenals van de soorten persicaria en asters. En natuurlijk, nu kun je de verschillen in de soorten miscanthus zien, niet alleen in hoogte maar ook in bloemkleur!
Dat geldt natuurlijk voor alle siergrassen, panicum en lampepoetsersgras. Zie dat er steeds sterkere kleuren komen, zo is de pennisetum viridescens veel sprekender van kleur dan zijn beroemde broertje cassian die weer ‘beter’ was dan hamelm. Zo gaan de kwekers maar door onze keuzes steeds moeilijker te maken.
Welnu, aanstaande zaterdag 30 september 14.00uur gaan we weer een rondje lopen en kijken. Siergrassen, najaarsbloeiende planten, de eerste herfstkleuren, cyclamen en paddestoelen: van alles is er te zien en te bespreken.
U bent van harte uitgenodigd en breng kinderen en of kleinkinderen mee voor het maïsdoolhof of het blote voetenpad.