Nieuwsbrief februari 2017


Zo, beste tuinvrienden, eind januari dacht ik: “Winter, nu kan het wel weer!”

Als liefhebber mag ik graag schaatsen, een tochtje over het Veluwemeer langs de rietkragen richting Elburg: prachtig. Of een tocht met de langlaufski’s over het Gerard Mouenveld naar het Verscholen Dorp in Vierhouten: schitterend! Helaas, met deze kwakkelwinter zat het er niet in.

Dus de tijd benut met snoeiwerk, heesters en bomen als het buitenwerkweer was en anders in de schuur de bordjes en het meubilair nakijken en zo nodig repareren. Het nieuwe aanhangwagentje voor achter de maaier een beetje in de verf gezet om roesten tegen te gaan en zo verder.

Verder ook de tijd om wat theoretische kennis bij te spijkeren. In dit geval verdiept in het boek “De groene middeleeuwen, 1000 jaar gebruik van planten”. Verhalen om te vertellen tijdens de rondleiding Bijbelse Planten. Maar ook interessant te lezen dat in een receptenboek uit 1497 het St Janskruid beschreven wordt, evenals de Alsem, grote Weegbree het boerenwormkruid en de Mandragora, de Alruin. Met prachtige Middeleeuwse illustraties. Liefde, lust en lijden in de Roman de la Rose.

Eenjarigen

De zaden van de eenjarigen die we zelf geoogst hebben worden nagezien en uitgezocht en de nieuwe zaadlijst van Van Hemert wordt uitgeplozen op nieuwigheden. Bloemzaden maar ook groenten.

Ik heb begrepen dat het het jaar wordt van de Boon! Nu hebben wij altijd veel soorten boontjes, zowel op stam als aan de stok (klimmers dus) dus het is gemakkelijk hieraan mee te doen. Nieuw zijn  paarse sperziebonen en kievietsbonen (bont) We gaan zien of het blijvertjes zullen zijn.

Onze kok, nou ja niet onze kok, maar de kok van Prima, had afgelopen jaar een mooie mix gemaakt tijdens de Proeverij, bestaande uit boterboontjes, sperzieboontjes, chinese boontjes en haricot vers. Leuk om te zien en lekker!

Zinnia

Voor wat de bloemen  betreft krijgt de Zinnia extra aandacht, er worden 12 variëteiten aangeboden waarvan wij er 4 gaan uitproberen. Wij gebruiken enkele eenjarigen in onze kleurenborders om in de zomer wat accenten te kunnen geven waar nodig. Zinnia Purple Prince was mooi in de blauwpaarse border, wel een harde kleur maar dat haalt de boel weer op als de vaste planten wat achteruit lopen, qua bloei dan. Dat zelfde geldt voor Envy (lichtgroen) en California Sun ( goudgeel, oranje en scharlakenrode tinten) Prachtige kleuren, wilt u er wat van hebben laat het ons weten. Ze zijn pas goed, dus aan de bloei in juli en gaan door tot de vorst.

Nu ik het toch over vorst heb, fijn dat het is gaan dooien, vanaf eind januari. We willen graag nog wat in de grond doen en de grote voorjaarsschoonmaak is nu begonnen.

Droogte

Al een aantal jaren is er in de zomer te zien dat de gemeente bomen -eiken- langs de Kienschulpenweg veel vocht wegnemen evenals de beukenhaag op de erfgrens en de taxushaag die als achtergrond dient van de borders. Dat uit zich door mindere groei, zowel van de borders als van het gazon. Om dit euvel te verhelpen en om verbranding tegen te  gaan wordt er extra beregend indien nodig. Dat gebeurd handmatig, dus ‘s avonds als de tuinen gesloten zijn. Veel gesleep met slangen en haspels dus tijdrovend.

Nu komt dit omdat we bij de aanleg van het beregeningssysteem, bij de aanleg, niet goed nagedacht hebben of niet goed geadviseerd zijn. Binnen een rij van sproeiers, we noemen dat een streng, is er onderling altijd wat overlap. De laatste sproeier echter heeft geen overlap, die staat daar in zijn eentje. Dus het plan is nu om de bestaande beregeningsstrengen in de kleurenborders met 1 sproeier re verlengen. Deze komt dan in de haag en spuit terug, waardoor het extra handmatig bij-wateren in de zomer hopelijk voorkomen kan worden.

Dus nu werk aan de winkel! Bloot graven van de sproeileiding, gleuf graven door de border heen zonder de planten al te veel te beschadigen! Als u van de zomer niet kan zien waar wij gegraven hebben, dan is het goed!

U ziet het , voor de tuinman is altijd wat te doen!

Groengroet,

Leen

PS. Vergeet u a.s. zaterdag niet aan te komen voor de Themadag Goodby Winter Hello Spring! De wandeling start om 14.00 uur. U kunt dan zien hoe e.e.a. hier opgeschoond wordt, hoe de eerste bloementjes ons toe lachen en voor de mensen die niet zeker weten wat te doen in hun eigen tuin: Ook hier kunt u natuurlijk gewoon vragen over stellen.

Vanaf 1 maart zijn wij (tuinen, kwekerij cq. plantenwinkel en blotevoetenpad) weer geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.