WAT EEN VOORJAAR!!!!!
Dat was de aanhef van de vorige nieuwsbrief. Maar dat geldt nog steeds.
Een erg koude aprilmaand, met nachtvorsten tot min 6 graden. Overdag een frisse wind, weinig zon, op één zondag na, toen was het gelijk 20 graden. Schraal, droog weer.
Zelfs de eerste week van mei was nog erg koud hier. Ondanks voorspellingen dat de lente nu echt zou komen schoof dat telkenmale ongemerkt weer een weekje op.
Vorst
En wat zijn de gevolgen voor ons van de Kijktuinen? Veel schade; door de relatief zachte winter waren veel planten al ver met de knopvorming. Zo hing de witte en blauwe regen over de pergola vol met bloemknoppen. Zelden zoveel gezien, dat beloofde een geweldige blauweregen bui.
Helaas, alle knoppen boven manshoog zijn bevroren en hangen als een treurig, bruin gordijn aan de planten. Zoveel schade door late nachtvorst hebben we nog niet vaak gehad.
En natuurlijk onze boerenhortensia collectie op het Oudhollandsplein, alle eindknoppen bevroren, dus nu nadenken over hoever terug te snoeien. Even wachten nog, na de regen is de kou uit de lucht en gaan de planten –eindelijk- groeien. En dan wordt de uiteindelijke schade pas goed zichtbaar. In elk geval veel extra werk!
Wat te doen met de bevroren jonge blaadjes van de japanse esdoorns? De gehele bovenkant is bruin. Eerst maar afwachten wat de natuur zelf gaat doen; want een japanse esdoorn terugsnoeien doen we niet graag! Voor de schijnhazelaars is dat een ander verhaal; flink uitdunnen en de struik beloont je met veel nieuwe , frisse scheuten!
Voor wat de vaste planten betreft, japanse wasbloem,het gele kattenkruid ,astilbes en natuurlijk hosta’s; allemaal hebben ze een tik meegekregen. Ziet er nu niet mooi uit maar deze planten groeien er wel doorheen.
Tropisch
En dan , eindelijk komt de warmte er aan. Maar typisch Nederlands, één dag lekker en daarna gelijk tropisch, zodanig dat je bang moet zijn voor verbranding, zowel van mensenhuid als van tere blaadjes en stengeltjes van de plant. Gelukkig af en toe een buitje zij het hier in Nunspeet niet zoveel.
Wel, nu door het vocht en de warmte een explosie van bloemen. Rhododendrons die maar in de knop bleven en natuurlijk de vaste planten uit het voorzomer sortiment. Korenbloemen in allerlei kleuren, evenals ooievaarsbekken,nagelkruid, fluitekruid, bodembedekkende phlox en natuurlijk de eerste salie, de Salvia ‘Mainacht’ En natuurlijk de papavers en de pioenrozen komen die er aankomen.
Daarom: bij deze de hartelijke uitnodiging om er bij te zijn.
Zaterdagmiddag 14.00 uur een rondleiding met als thema: VOORZOMERBLOEI !!
Natuurlijk worden zoals gebruikelijk andere wetenswaardigheden voor wat betreft het tuingebeuren met u gedeeld.
TIP
Neem kinderen en of kleinkinderen mee om na afloop het KIDS WIJS PAD te lopen en bezoek de expositie in ons gebouw van het werk van de Veluwse schilders gemaakt tijdens de jaarlijkse schildersdag in de tuinen. Deze schilders zijn over honderd jaar wereldberoemd!